torsdag 21 augusti 2008

Inför spelpass 8.


Artikel i Dagens Nyheter dagen efter striden med Flamman.


Två barn, fem och sju år gamla dödades under onsdagskvällen i en brand i bostadskvarteret Solbacken i Malmö. De båda barnen låg och sov i ett rum på översta våningen då taket på huset fattade eld. Elden spred sig ner i innertaket i barnens sovrum, vilket ledde till kraftig rökutveckling. Elden startade i samband med våldsamma stridigheter mellan olika fraktioner inom Novasamfundet.


IO, ledare för Ioniterna och staden Novus var en av de inblandade i konflikten som utbröt i bostadsområdet Solbacken under natten till söndagen. IO själv säger i ett uttalande att han beklagar händelsen, men att skulden för det inträffade ligger helt och hållet på ”Flamman”, den pyrotekniskt begåvade nova som länge knutits till företaget Yin-tech.


Flamman och IO var två av de novor som tillsammans bidrog till att avsätta Partiet Nya Sveriges ordförande Henrik Örn och återinföra demokratiska val i Sverige. Källor på plats uppger att även Centurion, ledare för legosoldatgruppen Milleniegruppen var på plats, och att det var han som i slutskedet av striden med grovt våld bringade Flamman om livet.

Räddningsaktioner inleddes efter konflikten, bland annat med av IO själv. De två barnen, samt deras äldre syster, kunde tas levande från huset och fördes till MAS. Under natten avled de bägge syskonen av rökskador. Även det äldre syskonet behandlas just nu på MAS för rökskador, men läget uppges vara stabilt.

Barnens föräldrar befann sig under novornas konflikt i ett angränsande hus där de besökte vänner. Barnens mamma, Ingela Johansson, försökte flera gånger ta sig de tjugo meterna till sin egen ytterdörr för att rädda barnen. Hon vill i dagsläget inte ge någon kommentar till händelsen.


Barnens pappa Robert Johansson menar händelsen är ett tydligt bevis på att det fortfarande pågår krig i Sverige, och att dessa våldsamheter mellan novor kommer att fortsätta drabba människorna i Sverige. Robert säger: ”Det finns en laglöshet bland novor som gör att de kan röra sig fritt, göra vad de vill och skada vem som helst. Vad ska vi göra när de kommer med sina superleenden, eller hotar med supermuskler. Det är dags att någon mänsklig auktoritet kliver in och ger oss vanliga människor beskydd från dessa labila bomber som vandrar mitt ibland oss.”

Varken kommittén eller åklagare har ännu förkunnat om det kommer att väckas något åtal efter händelsen. Advokat Inger Pleijer, rådgivare åt kommittén uttalade under gårdagen sitt stöd för IO och Centurion, och menade att händelser av denna art är alltid beklagliga, men en naturlig följd av att regionen fortfarande inte helt stabiliserats sedan inbördeskriget.

Poliskommissarie Eskil Persson på malmöpolisen rycker på axlarna när vi frågar hur han ser på det hela. Till slut får honom att svara på våra frågor. ”vad spelar det för roll”, säger Eskil och skakar på huvudet. ”De kommer alltid att göra som de vill med oss, oavsett vem som styr landet, eller hur det ser ut. Det kommer vara dom och vi. Slavar och herrar. Den nya ordningen. Det finns inget Sverige längre, kommer aldrig att finnas igen. Inte så länge de är kvar här. Jag kan inte känna mig säker längre, inte ens som polis. Vad ska vi göra? Arrestera dem?” Eskil skrattar, viftar åt oss med handen och går iväg.

Begravningen kommer att hållas under kommande lördag, och flera minnesstunder kommer att arrangeras i närliggande skolor och kyrkor.

Inga kommentarer: